Unt vegetal. Da! Ati citit bine! Aceasta este o reteta pentru unt vegetal de casa. Am testat reteta din cartea lui Miyoko Schinner, Vegan Pantry.

Ma tot tin sa testez acest unt cam de un an de cand am cartea. Imi spuneam ca in teorie toate formulele ei magice de a crea bunatati clasice din ingrediente vegetale suna bine, dar cine stie ce grozavii mi-or iesi mie la proba practica. Am avut o mega surpriza, a iesit din prima, a iesit bine si nu doar pe gustul meu, ci testat pe omnivori inraiti. Tinand cont de faptul ca femeia a creat un business de succes din branzaturile pe baza de nuci, nu ma mira, asa ca acum sunt hotarata sa testez cam tot ce tine de zona branzeturi/lactate din carte.

unt vegetal de casa

ingrediente

  • 200ml lapte cremos de caju sau migdale decojite (laptele trebuie sa fie mai gros, de aceea va recomand sa il faceti in casa in loc sa folositi lapte vegetal cumparat)
  • 340ml ulei de cocos dezodorizat BIO (eu cumpar de pe life-balance.ro sau driedfruits.ro)
  • 60ml ulei de samburi de struguri (sau un alt ulei vegetal neutru la gust)
  • un praf de sare
  • 4 linguri lecitina de soia
  • 2 lingurite de otet (folositi un otet delicat, de cidru de mere, sau de orez)
  • 1 lingurita fulgi de drojdie inactiva (optional)

Metoda de preparare

Paseaza la blender laptele cu lecitina, otetul, sarea si drojdia pana se dizolva granulele de lecitina. Adauga apoi uleiul, fie tot deodata, fie in fir in timp ce blenderul merge la viteza mica/medie. La final paseaza crema rezultata timp 20 de secunde la viteza maxima pentru a deveni mai aerata. Rezulta aprox 800g unt.
Transfera in caserole de sticla cu capac si pastreaza a frigider.
Eu l-am pastrat o luna la frigider fara probleme.

Variatii:  Inainte sa il dai la rece, combina untul dintr-o caserola cu usturoi verde, marar si cimbru, toate tocate foarte fin.

In imagine ii aveti pe baietii echipei de filmare a emisiunii Sanatatea in Bucate mancand untul gol, cu lingurita, direct din caserola. Or fi fost toti neam de vegani si i-am atins la coarda sensibila 🙂 M-am bucurat mult, a fost cea mai buna ocazie de a scoate untul in lume la o prima testare, iar reactile lor m-au incurajat sa-l introduc in oferta de produse Food Fairy Vegourmet. Astfel ca de acum, la orice targ la care voi participa, veti avea ocazia sa-l degustati si sa-l luati acasa.

Siiiiincera sa fiu, am tinut mult sa vad reactia lui Marius la aceasta reteta. Mi se parea testul suprem pentru un produs vegan ce imita un ingredient clasic de origine animala, atat de greu de inlocuit. Spre surprinderea mea i-a placut mult, ba chiar a indraznit sa il foloseasca la sotarea ciupercilor. Puteti vedea cum se comporta untul la gatit in inregistrarea emisiunii, aici – Sanatatea in Bucate, 12 martie.