Ce se trage din pisica soareci mananca. Sau tortulet pannacotta cu capsuni vegan : )

Va anunt cu bucurie ca am scapat partial de Elsa, Ana, Princess Sofia si alte personaje Disney pentru ca fiimea  este cel mai nou follower al canalului de youtube JamilaCuisine. Da, exact 🙂 In loc de desene, se uita la canalul video al Jamilei, bineinteles la retetele de prajituri. Aseara m-a rugat disperata ca haaai sa facem si noi praji asta. Ma uit bine….cheesecake cu capsuni, classic, cu branza, frisca, gelatin, unt, si zahaaar! Bon, zic facem, da daca tot o facem, macar sa fie varianta care merita o postare pe blog. Adica un o prajitura vegana fara zahar, ca sa fim amandoua linistite. Si tu ca mananci, si eu ca tu manaci.
A iesit un turtulet simpatic pe care l-am dus la gradi pentru a sarbatori venirea vacantei de Paste.

Pentru inspiratie vizuala despre pasii acestei retete iti recomand sa urmaresti reteta Jamilei. In afara de crema, toate celelalte ingrediente se prepara la fel cu diferenta ca am folosit alternative vegane (unt de cocos Republica Bio) si biscuiti cu faina de in si roscove. Am folosit o forma de tort micuta, astfel ca nu ne-a trebuit o cantitate mare de crema. Daca vrei sa faci o forma mai mare de tort iti recomand sa folosesti in plus iaurt sau tofu cremos pentru o consistenta mai placuta si mai stabila.

 

Tortulet panacotta cu capsuni

ingrediente

Pentru crema:

500ml lapte caju cremos facut in casa sau iaurt vegetal (eu folosesc Take It Veggie de la Kaufland)

2 linguri ulei de cocos Republica Bio

2 linguri de xilitol (zahar de mesteacan)

2 linguri lecitina de soia 

1 lgt agar pudra (gelatina vegetala)

un bol capsuni egale ca marime

1 pastaie vanilie (sau extract de vanilie natural)

Pentru blat am folosit ulei de cocos (4 linguri pline) si 250g biscuiti cu roscove pe care ii cumparam vrac de la magazinul naturist de la Obor (hala noua et.1)

Metoda de preparare

Pentru blat Mina a rupt biscuitii si i-a pus in blenderul cu lama S unde i-am macinat, apoi a amestecat intr-un bol faina formata cu 4 linguri de ulei de cocos topit. Am presat apoi pe fundul tavii un strat de biscuiti gros cam de 1cm si am dat forma la rece cat am preparat crema.
Apoi a spalat capsunile, s-a apucat de mancat capsuni cu biscuiti si cam asta a fost contributia ei la pregatirea retetei 🙂

Am facut laptele de caju din o cana de caju hidratat si doua cani de apa. Le-am pasat impreuna la blender pana au devenit o crema groasa ca o smantana lichida. Am pasat din nou crema impreuna cu 2 lg de ulei de cocos, cele 2 lg de lecitina, xilitolul si vanilia pana s-au dizolvat granulele de lecitina.

Urmatorul pas a fost asezarea capsunilor pe margine exact cum vedeti in videoul Jamilei. Pregatim forma inainte de a pune gelatina in crema pentru ca se intareste foarte repede si trebuie sa o turnati imediat, altfel se aseaza putin in vasul blenderului iar cand o puneti in forma se dezbina si nu se mai prinde din nou la fel de frumos.

La final am pregatit gelatina astfel: in 200ml apa am pus 2 lingurite de pudra de agar apoi am pus pe foc mic. Am lasat cu capac sa bolboroseasca 3-4 minute. Cu blenderul mergand la viteza mica am adaugat gelatina in crema de caju apoi am turnat in forma de prajitura. Am acoperit cu folie si am dat la rece.

Tot cu agar agar puteti face jeleul pe care il pune Jamila deasupra. Noi nu mai aveam capsuni pentru etapa asta 🙂