Pentru tortul asta trebuie putin context, ca sa intelegeti de ce l-am facut asa simplu si rapid. Nu ca mi-as fi dorit ceva complicat, sau greu pentru un tortulet aniversar dedicat unor copii de 4 ani si mai putin. Simplicity is my middle name…si Radianta mea la Cheile Genelor 🙂

In weekend am fost la Poiana Brasov la munca, adica am dus barul Vitamina cu sucuri si mancare sanatoasa la o petrecere cu muzica electronica ce a durat de sambata seara pana luni dimineata. Noi am gatit pe loc din ingrediente proaspete, am facut smoothies, limonade si sucuri presate la rece incontinuu, pana s-a oprit muzica. Motivul pentru care luni, cam storsi de oboseala, am insistat sa spalam tot, sa strangem si sa ajungem neaparat acasa era aniversarea copilului de a doua zi. Si oricat mi-ar fi placut sa mai dorm pe iarba vreo 2 zile, mi-am zis ca pentru ea e mai importanta experienta unei zile de nastere la gradi, inconjurata de prieteni, cu tortulet si suflat in lumanari. Eu nu prea am avut parte de lucrurile astea asa ca n-am vrut sa-i rapesc ei aceasta bucurie.

Am ajuns acasa noaptea tarziu, ne-am trezit cu greu dimineata, am dus copilu la 9 la gradi si am promis ca ma intorc cu masa de pranz si tortulet pana la 12:30.

STORIES

M-am oprit pe drum la Paradisul Verde de unde am luat un praf de copt bio, apoi la un Mega de unde am luat un lapte de orez, un iaurt mic de soia, o punga mica de curmale fara samburi, un zahar muscovado, 2 banane bine coapte, o apa minerala si o ciocolata neagra simpla marca DelHaze (contine doar cacao si unt de cacao si se comporta foarte bine la topit).  De la piata am luat cate un pumn de zmeura, afine si capsuni plus cateva floricele. Acasa am scanat repede ingredientele din debara, m-am uitat pe net dupa cateva retete de tort vegan de ciocolata pana am ametit si am inchis telefonul. Gata, back to basics, mi-am zis – merg pe o reteta simpla de chec vegan facuta pe de rost. Ingrediente umede + ingrediente uscate + glazura simpla de ciocolata si gata. Ce naiba, o sa iasa un checusor simplu, iar cu o tona de ciocolata deasupra o sa fie bun oricum! Copilu a cerut expres ciocolata, ciocolata sa fie! Cred totusi ca, cu toata graba si lipsa aparenta de organizare, simplitatea retetei si iubirea cu care am gatit pentru minunea asta de copil care-mi lumineaza zilele de 4 ani au facut ca tortul sa iasa o minunatie. Si la gust, si la aspect. Va spun, mai simplu de atat nu se poate! Totul a durat 30 de minute, mai greu a fost cu asteptarea….a trebuit sa bag blatul si crema la congelator ca sa se raceasca fortat si sa le pot monta in timp util. Bineinteles ca nu recomand asta, chiar daca la gust nu s-a simtit nimic fortat, din contra, a fost pura inspiratie si …magie de Foodfairy 🙂

Cu pranzul am avut noroc de o conserva de naut SunFood uitat in bagaj. Am aruncat in oala o ceapa si o rosie sa se soteze in apa cu o lingura de ulei, apoi  o cana de quinoa spalata bine si conserva scursa de zeama, o foaie de dafin, un praf de sare si apa cat cuprinde. 20 min pe foc si gata pranzul copilului. S-a mancat si de copil, si de tatic. E o super mancarica, proteica si hranitoare, numa buna pentru un copil in plina dezvoltare.

Revenind la ciocolatele noastre….dragi mamici, daca aveti copii iubitori de ciocolata, fiti fara grija, cati nu atat cacao, cat zaharul este cel care da acea stare de agitatie. La gradi astia mici au mancat tort si s-au culcat. Deci cu reteta asta sunteti safe. La urmatoarea aniversare va invit sa faceti aceasta reteta, la care, da Doamne sa-mi fi amintit corect cantitatile ca sa o puteti face si voi. Caci eu, in stilu-mi caracteristic, am facut totul ochiometric, pe mare fuga. Ingredientele sunt pentru o tava mica cu diametrul de 10 cm. Dar daca aveti totusi intrebari nu existati sa-mi scrieti!

**********

Tort vegan de ciocolata 

Ingrediente

Pentru blat:

– ingrediente umede: 2 lg seminte de in rasnite + 6 linguri de lapte vegetal + 2 banane bine coapte + 2 linguri de zahar muscovado + 1/2 pahar apa minerala + 4 lg ulei de cocos topit + extract natural de vanilie

– ingrediente uscate: praf de copt BIO + 2 cani de faina integrala BIO + 1/2 cana faina de migdale + un pumn de cioclata neagra tocata grob

Pentru glazura: un pumn de curmale fara samburi + o cana de lapte vegetal + o ciocolata neagra de calitate

Decor: fructe de padure, flori (de preferat comestibile), fluturasi de zahar

Preparare:

Pentru aluat amesteca faina din seminte de in cu lapte vegetal cat cuprinde si lasa 10-15 minute sa se lege, apoi adauga banana pisata si restul ingredientelor umede pe rand, amestecand continuu cu telul exact ca la o compozitie cu oua – mai intai zaharul, apoi uleiul, vanilia si apa minerala. Adauga ingredientele uscate si omogenizeaza cu o lingura de lemn. Nu e nevoie sa folosesti blender sau mixer, un tel obisnuit si miscari usoare e suficient. Compozitia e groasa, dar fluida, ca de chec. Toarna in forma de tortulet (cu inel detasabil) tapetata cu hartie de copt si coace pana trece testul scobotorii. La asa cantitate mica, 20 min la 190 grade sunt suficiente. Dupa ce s-a copt, scoate-l din forma si lasa-l la racit.

Cum ar fi prodedat daca as fi avut mai mult timp – l-as fi lasat sa se raceasca pe indelete (in loc sa-l bag fortat la frigider, yeah, I know!), apoi l-as fi taiat si l-as fi insiropat cu putina zeama de compot. Cand l-am manevrat eu era moale si fierbinte, mi-a fost imposibil sa il tai.

Optional, in loc de ciocolata, poti folosi nuci sau migdale tocate grob, stafide, merisoare. Daca folosesti bucati de fructe – ex. zmeura, afine sau fructe zemoase nu uita sa ajustezi cantitatea de faina cu 1-2 linguri ca sa absoarba excesul de lichid al fructelor.

Pentru crema hidrateaza curmalele in lapte vegetal si paseaza impreuna intr-o crema – eu am facut asta rapid, fara sa hidratez, noroc de Thermomixul meu drag. Daca nu ai aparat bun, sau nu folosesti curmale proaspete, recomand sa lasi curmalele in lapte peste noapte la frigider. Pune crema intr-un vas la bain marie si adauga cuburile de ciocolata. Dupa ce s-a topit ciocolata, amesteca cu grija si lasa la rece pana se intareste. Bate cu mixerul crema, imbraca tortul cu un strat generos de crema apoi amesteca restul cu iaurt si mai paseaza odata. Poti sa adaugi inca un stat de crema deasupra, sau pe margine cum am facut eu. Partea asta cu iaurtul e optionala, am folosit-o doar pentru diversitate. Foarte buna iese crema cu iaurt grecesc, e mult mai racoritoare, dar asa nu mai este preparat vegan.

Imbrodeste tortul cum iti vine, daca arunci deasupra fructe de padure, flori si ceva fluturasi de zahar, really, n-ai cum sa dai gres! Copii iubesc dezordinea oricum, plus ca puteti face asta impreuna fara reguli de asa da, asa nu, si satisfactia va fi de doua ori mai mare.

La multi ani, Mina Lumina!

tort vegan ciocolata