De fiecare data cand particip la un targ cu produsele Food Fairy Vegourmet, imi place sa fac si cateva tarte cu legume de sezon. La Raw Generation am respectat tematica si am pregatit o tarta vegana, fara oua, lapte si branza, care a avut un succes fantastic si de-a dreptul surprinzator pentru cat de dubios verde arata 🙂

Postez aici reteta, asa cum am promis tuturor celor care au cerut-o cu insistenta imediat ce au gustat tarta. Ingredientele sunt pentru tava de 28cm, din care ies 8 portii mari.

Pentru blat: 200g faina (mix de faina integrala si malai, sau orice alte fainuri) + 70ml ulei de cocos topit + 2 linguri de seminte de in rasnite si amestecate cu apa pana se leaga mucilagiu (inlocuitor de ou). Amestecati toate ingredientele in vasul unui blender cu lama S sau omogenizati cu mana, nu are nevoie de framantare. In functie de faina folosita e posibil ca aluatul sa aiba nevoie de putina apa. Intindeti pe hartie de copt si asezati uniform in forma de tarta. Acasa nu prea imi bat capul cu aranjarea aluatului, insa pentru targ am taiat marginile in mod egal de jur imprejur.

Umplutura: pentru partea verde va trebuie o legatura de leurda si cam 1 kg de frunze proaspete de urzici si spanac – acestea vor fi curatate, spalate, oparite scurt (2 min max.), scurse si tocate fin la cutit sau intr-un blender cu lama S. Puneti frunzele tocate intr-un bol incapator si adaugati:

  • 1/2 cutie de tofu faramitat cu mana;
  • 2 fire de praz ce a fost tocat fin si sotat in ulei de masline cu mix de condimente (eu am folosit Verde Aromat) pana se inmoaie usor;
  • 1/2 kg ciuperci  taiate cuburi (proaspete sau trase foarte putin la tigaie in ulei de masline);
  • lichidul care “leaga” se prepara la blender din – 1/2 cutie tofu + 500ml lapte vegetal (atentie daca il cumparati sa nu fie dulce) + 4 linguri faina de naut + 1lgt garam masala sau curry + sare daca e cazul. Pentru ca tofu pe care l-am folosit e sarat, n-am mai adaugat sare. Verificati gustul in functie de ingredientele pe care le folositi.

Amestecati toate ingredientele pentru umplutura si turnati in forma de tarta.  Bateti tava putin ca sa se aseze compozitia uniform, presarati deasupra seminte de floarea soarelui si coaceti la cuptor la foc mediu timp de 40 de minute, sau pana se rumenesc usor semintele. Tarta e mult mai buna rece, chiar a doua zi, asa ca va recomand sa o faceti seara pentru a servi a doua zi la micul dejun sau la pranz.