Am primit spre testare de la Irina, samuraiul vegan din spatele proiectului GoVeggie.ro, un produs foarte interesant. Genul ala de produs care mie imi da furnicaturi la degete pentru ca sunt nerabdatoare sa-l bag in bucatarie la teste – Ou vegan Bio Megga Exx. Pana acum faceam tartele vegane cu faina de naut si gris, insa era ceva in rezultatul final care nu ma dadea pe spate nici la textura, nici la gust. Mi-a placut textura mai usoara a inlocuitorului de ou (in esenta un amestec light din diverse tipuri de amidon), gustul neutru si faptul ca n-am avut emotii de tipul…o sa iasa, n-o sa iasa 🙂 Chiar daca nu mi-am batut capul cu aspectul final, consider tartele astea o reusita maxima pentru simplul fapt ca a mancat fiimea cu pofta! A trecut o saptamana si ea deja imi mai aminteste de tarta aia buna buna cu verde mult. Tinand cont de faptul ca are alergie la galbenusul de ou si la gluten, va dati seama cat de fericita am fost de rezultat.

Tarta vegana cu inlocuitor de ou

Ingrediente:

(pentru o tarta de 26-28cm sau 2 mai mici)

  • 1 + 1/2 cana amestec de fainuri fara gluten sau fulgi de cereale – am folosit faina de orez, fulgi de ovaz, seminte de in.
  • 1/3 cana linguri ulei de cocos
  • 1/2 cana apa
  • 125g branza tofu (am folosit tofu simplu Take It Veggie, doar un calup)
  • 4 linguri ou vegan bio Megga Exx
  • 3 cana lapte de soia sau apa
  • brocoli si mazare
  • urzici, leurda, frunze kale sau spanac
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 catei usturoi
  • verdeturi Provence, sare, piper
  • 1 lingura fulgi de drojdie inactiva
  • fulgi chilli, seminte floarea soarelui (optional, pentru decor)

Mod de preparare:

Din cantitatile prezentate am facut 2 tarte mai mici, cu umpluturi diferite, dar aceeasi baza de aluat si acelasi sos. Daca faceti doar una din ele, tineti cont ca ingredientele sunt pentru o tarta mare de 26-28cm. Pentru doua tarte mari, dublati cantitatile la sos si aluat. Pentru o tarta mare aveti nevoie cam de 1/2kg de umplutura (adica legume sau frunze, calculat fara sos si branza).

Aluat: amesteca fainurile cu un praf de sare, uleiul si apa intr-un bol pana se hidrateaza usor fulgii si se formeaza o bila. Daca e prea umed mai adauga fulgi de ovaz sau faina. Am folosit spatula de silicon pentru amestecare, apoi am modelat aluatul cu mana unsa cu ulei direct in tava (pe hartie de copt). Nu e genul de aluat elastic care se intinde cu sucitorul si se modeleaza elegant si nici nu trebuie sa aiba marginile foarte inalte pentru ca se sfarma.

Umplutura: la ambele umpluturi am folosit acelasi sos pe baza de inlocuitor de ou, cu aceleasi condimente si acelasi procedeu.
Sos: 3 cani lapte de soia + 1lg fulgi de drojdie inactiva + sare, piper + 4 linguri inlocuitor de ou –  amesteca bine fie cu un tel, fie la blender
Ulei aromat: 4 linguri ulei de masline + verdeturi Provence (sau Verde Aromat) + usturoi tocat – incalzit 5 minute in tigaie la foc mic (doar cat sa se desfaca buchetul de arome).
V1 – brocoli buchetele cat mai mici si mazare, oparite 2-3 minute si scurse
V2 – urzici, leurda si frunze kale, oparite 2-3 minute, scurse si tocate.

Intr-un bol incapator amesteca legumele/frunzele cu tofu sfaramant marunt cu mainile, ulei aromat si sos. Aseaza totul in tava peste aluat si da la cuptorul incins la 190 grade pentru 30 min (sau pana se rumeneste usor).