Multa vreme am cautat retete fara gluten care sa-mi satisfaca atat papilele cat si exigentele de nutritionist. Tare ma entuziasmam cand vedeam poze frumoase si apetisante, pentru ca mai apoi sa descopar cu tristete ca ori aveau oua, ori margarina sau zeci de ingrediente care mai de care….fie ele naturale sau bio. Sa fim intelesi, oricat de naturala ar fi guma xantan, mie tot nu mi se pare sanatos ca in loc de un biet ou sa folosesti alte 5 ingrediente care sa inlocuiasca efectele glutenului si ale oului intr-o reteta. Dintre toate, faina de naut imi parea cea mai potrivita si simpla alegere pentru genul asta de retete – vegan si fara gluten.

Asa ca nu stiu cum s-a facut, dar dintre toti oamenii, tocmai eu am primit pentru tabara de sanatate feminina din august cateva kilograme de faina de naut de la Solaris. Tocmai eu, aia care iubeste la maxim acest ingredient si tocmai cand imi doream sa testez mai multe retete fara gluten. Si pune-te zano si testeaza retete!
Sunt fana declarata a fainii de naut si o folosesc aproape obsesiv la fiecare atelier de gatit pentru a face clatite – daca vrei sa afli reteta mea preferata te invit sa urmaresti episodul in care am fost invitata la emisiunea Sanatate in Bucate unde am gatit bineinteles clatite 🙂 in varianta de toamna cu ceapa, morcov si dovleac.

Varianta asta simt sa o dau mai departe pentru simplu si marele motiv ca fiimea, copil cu dermatita atopica si mare mofturoasa pe deasupra, o mananca fara sa clipeasca. E printre putinele retete de dulce care au trecut testul ei si asta ma bucura enorm pentru ca este un dulce nutritiv si echilibrat pe care pot sa i-l ofer linistita ca gustare la gradinita. 14248075_1317362561608776_536510923_o

 

Tarta cu prune (vegan, fara gluten)

Pentru o forma de 28cm (8-10 portii)

Ingrediente:

  • 1 + 1/2  cana faina de naut Solaris – Belsug din Natura
  • 2 cani mix din faina de cocos, faina de amaranth, faina de hrisca
  • 1/2 cana xilitol
  • 1/2 cana ulei de cocos – eu il folosesc pe cel de la Republica Bio
  • 1 cana lapte vegetal sau apa
  • vanilie, coaja de lamaie/portocala bio
  • 1 plic praf de copt bio + 1 vf cutit bicarbonat bio (fara aluminiu)
  • 1 lg otet de cidru de mere (sau otet de orez, suc de lamaie)
  • prune (sau piere, piersici, afine)

Ingrediente optionale cu care poti testa si alte variante de tarta:

  • ghimbir ras + coriandru macinat + pere
  • un pumn de migdale/nuci tocate + scortisoara
  • seminte de in

Metoda:

Incinge cuptorul (temperatura medie, 190-200 de grade)

Amesteca faina de naut cu laptele intr-un bol incapator. Bate bine cu telul pana se dizolva cocoloasele si se  formeaza putina spuma. Adauga pe rand xilitol, ulei de cocos, aromele, praful de copt si bicarbonatul, otetul si la mixul de fainuri. Amesteca rapid cu o lingura de lemn. Compozitia trebuie sa fie ferma, ca o mamaliga. Aseaza in tava de tarta tapetata cu hartie de copt. Niveleaza cu lingura si aseaza deasupra felii de fructe presand pentru ca fructul sa se afunde in aluat.

Coace timp de 30-40 min, sau pana observi ca tarta s-a rumenit usor deasupra. N-as incerca testul scobitorii pentru ca genul asta de aluat ramane moale chiar si cand s-a copt. Daca ai pus suficienta faina se va intari, daca ai lasat compozitia mai moale, va fi la fel de gustoasa dar nu vei putea felia tarta ci o vei manca cu lingura din tava asa cum am patit eu la primele incercari : ) E mai buna dupa ce se raceste complet.

tarta vegana fara gluten