Esti la dieta? Si ia zi…asa-i ca iti plac legumele la abur? La nebunie, stiam eu. Mai ales simple, fara sare, fara ulei. …fara sosuri veloutte sau alte nebunii cu multe calorii. Nu dispera, caci aseara am incropit acest sos magic pentru care, atentie, am facut de drag niste legume la abur ca sa nu-l mananc pe tot simplu cu lingurita.

Este vegan si extrem de nutritiv datorita ingredientului magic – pasta de susan (tahini).

De ce zic eu ca e bine sa ai mereu un borcan (mare!) cu pasta de susan in casa:

– aport nutritiv valoros in smoothies proteice

– supliment de calciu

– ofera cremozitate cremelor, supelor, sosurilor

– ingredient de baza in hummus (de naut, linte, fasole) si orice spread

– alternativa sanatoasa la dressingurile de salata din comert

Tahini este o importanta sursa de calciu, proteine si vitamina B, de acizi grasi esentiali, foarte importanti in mentinerea sanatatii pielii, vitamina E care reduce imbatranirea celulelor si metionina care are un rol important in detoxificarea ficatului si ajuta la absorbtia amino acizilor. – See more at:

Pe scurt despre tahini

Sos de tahini

– 4 linguri de tahini

– 4 linguri de apa

– o lingurita ulei de susan prajit (flavor enhancer!)

– sucul de la o lamiae

– 2-3 catei de usturoi

– 1 cm de ghimbir curatat de coaja si ras fin (folosesc o razatoare microplana, foarte utila in bucatarie, gasiti pe kitchenshop.ro) > https://www.pentrugatit.ro/razatoare-fina-40×35-cm-technicus-westmark

– un praf de chilli (sau mai mult 😉

– un praf de sare

Toate ingredientele se paseaza la blender pana sosul devine cremos.

Am gatit la abur broccoli si fasole verde pastai, dar merge de minune si cu morcov, dovlecel, conopida, mangetout, ciuperci, edame, ardei gras sau sparanghel…toate la abur.

Pentru varianta mediteraneo, scoate ghimbirul si uleiul de susan, inlocuieste-le cu plante aromatice proaspete sau uscate si foloseste in orice salata de sezon, ca sos de paste sau dressing pentru cartofi copti.

image1

 

 

* Se evita sau se consuma cu precautie daca aveti fond alergic, in special alergii la seminte.