Pentru Food Bloggers Conference am raspuns provocarii celor de la Raftul Bunicii de a gati ceva dulce cu produsele lor. Talente mele la prajituri si mai ales biscuiti, fursecuri si alte chestii migaloase sunt aproape nule asa ca din start mi-am propus sa fac ceva deosebit. Ca sa nu concurez cu stelutele glazurate si dantelate ale celorlalti mi-am dorit sa ofer pur si simplu o idee frumoasa, o alternativa la retetele clasice publicului meu drag – oamenilor care cauta retete pentru diete speciale, vegane, fara alergeni, fara gluten.

Ingredientul minune pentru reteta asta care sfideaza regulile gastronomiei clasice – pricomigdale fara ou – este aquafaba, un ingredient putin cunoscut la noi insa banal si usor de obtinut.  Merita sa ii acordati o sansa in bucataria voastra. Ce este aquafaba? Nimic mai simplu – apa de la naut…banala zeama de la conservele de naut.

Cel care a descoperit proprietatile culinare ale acestei substante este un american, Goose Wohlt, un inginer IT, care a incercat sa faca o bezea din aceasta apa. A reusit si a creat niste bezele identice ca textura si gust cu cele din ou. De aici incolo, lumea a inceput sa experimenteze. Tot Goose este cel care a dat numele de aquafaba acestei ape de la leguminoase. Momentan asteapta ca descoperirea lui sa fie patentata.

Pentru ca apa aceasta să se poată folosi cu succes e nevoie ca ea să fie concentrată, adică să aibă consistența asemănătoare albușului de ou. Se poate folosi lichidul ramas din conservele de naut, mazare, linte, fasole alba si chiar de la tofu (chiar daca nu sunt bio si contin sare), cu conditia sa aiba acea textura usor vascoasa, asemanatoare albusului de ou. Se poate folosi si lichidul ramas de la leguminoasele fierte acasa, dar din nou: daca nu e destul de vascos se mai fierbe pt a deveni concentrat. 

Mai multe detalii despre aquafaba gasesti intr-un articol amplu (din care am preluat si informatiile marcate cu italics) pe blogul Inei Todoran – Aquafaba, inlocuitorul perfect pentru ou.

Pentru concursul #retetelemeledragi de la #raftulbunicii am folosit malai. Pentru ca reteta sa iasa bine si sa fie delicata trebuie sa rasniti malaiul in rasnita de cafea (eu am folosit Thermomix) pana capata o consistenta mai fina, ca de faina.

pricomigdale

Pricomigdale cu matcha (vegan, fara gluten)

Ingrediente:

  • 400g malai Raftul Bunicii
  • zeama de la o conserva de naut
  • 100g zahar brun
  • 1 lingurita matcha
  • 100g ulei de cocos topit
  • 100g faina de nuci / migdale
  • 50g lapte praf de cocos (Via Naturalia)
  • praf de copt 1lingurita
  • bicarbonat 1 lingurita + 1 lingurita de otet delicat sau zeama de lamaie

Metoda:

Scurge conserva de naut, pastrand lichidul intr-un bol. Paseaza lichidul ramas cu mixerul pana incepe sa se formeze o spuma si adauga apoi treptat zaharul. Se va lega exact ca albusul de ou batut, doar ca dureaza putin mai mult. Adauga apoi restul ingredientelor amestecand usor cu spatula. Consistenta e moale, ca un terci care poate fi posat in forma de procomigdale.

Coaceti pe hartie de copt in cuptor incalzit la 160-170 de grade pana se rumenesc usor.

Acuma daca nu iese exact rogu-va eu nu-mi dati in cap. Reteta asta e un experiment reusit pur si simplu la plesneala, in stilu-mi caracteristic dealtfel….adica mi-am dorit foarte mult sa fac ceva deosebit cu acest malai in ciuda fainii albe (sic!). Initial ma gandeam la ceva biscuiti decupati cu unt si out. Ideea cu aquafaba mi-a venit in ultimul moment pentru ca am un bax de conserve de naut acasa si vroiam demult sa testez genul asta de reteta. Le-am amestecat asa – spuma de aquafaba, malai, ulei de cocos, matcha, praf de copt. Am turnat cu lingura si am copt 3 fursecuri de test ..mi-a placut cum a iesit! Atunci mi-a picat fisa ca eu defapt fac pricomigdale, nu biscuiti. Asa ca am mai adaugat lapte de cocos, faina de nuci, un praf de sare si le-am turnat cu posul in forma de pricomigdale. Promit ca refac reteta cu mai mare atentie si neaparat cu ghimbir in loc de matcha pentru ca ghimbir my love.

pricomigdale vegane