Crema de avocado si pateu de linte cu leurda
sau despre cum consumam mai multe cruditati fara neplaceri gastrice.

A venit mult asteptatul sezon al leurdei cand fiecare blogger culinar care se respecta pune cel putin o reteta cu planta sezonului, al carei numa a devenit in ultima vreme sinonim cu detoxul de primavara. Am ajuns sa o traiesc si pe asta – leurda si urzicile sunt cool, au redevenit la moda. Dar nu, nu in retetele clasice ale bunicilor, in care sunt transformate in acele terciuri fade pline de ulei rafinat si amidon. Acum combinatiile sunt cu adevarat lejere si detoxifiante, adica fac cinste proprietatilor plantei lucru care ma bucura nespus. Sanatosi sa fim cu totii 🙂

Trebuie sa recunosc ca leurda imi place doar in combinatiile astea de sosuri/creme/pateuri, cand isi imprumuta aroma si culoarea, insa nu sunt nevoita sa molfai frunzele usturoiate. In ultima saptamana am gatit 2 tipuri de creme cu leurda pe care le-am mancat cu multe cruditati. Asta e practic rostul lor, sa poti manca cu placere si pofta mai multe legume proaspete, sa te simti satul si hranit in urma unei mese ce are efect de purificare asupra corpului.

 

 

 

Crema de avocado cu leurda

Ingrediente:

  • 2 avocado bine copt
  • suc de lamaie
  • o legatura leurda
  • sare
  • o ceasca apa

Pentru servire:

  • ridichi
  • morcov bastonase
  • chipsuri tortilla
  • buchetele brocoli
  • salata radichio / romana

 

Mod de preparare:

Paseaza la blender ingredientele pentru sos pana devin crema fina. Consistenta o reglezi cu apa, in functie de cat de gros sau subtire vrei sa fie sosul. Aseaza pe un platou ingredientele pentru servire portionate cat pentru o imbucatura, si pune sosul la mijloc intr-un castronel.

Am descoperit ca acest mod de aranjare a legumelor si ingredientelor pe farfurie este de mare efect pentru cei mici. Pentru ei e important sa existe culoare si diversitate, iar faptul ca nu sunt amestecate intr-o salata ii ajuta sa indentifice ingredientele mai usor. In plus, mancatul cu mana e intotdeauna mai distractiv 🙂

Pateu de linte cu leurda

Ingrediente:

  • linte verde fiarta
  • coriandru
  • curry pudra
  • pasta de susan (tahini)
  • suc de lamaie
  • ulei de masline
  • o legatura leurda
  • sare

Pentru servire:

  • ridichi
  • salata verde
  • ceapa verde
  • otet cu plante aromatice

Mod de preparare:

Pentru genul asta de pasta imi place sa folosesc linte calduta pentru ca nu ma simt bine cand consum leguminoase reci. Deci daca ai lintea deja fiarta in frigider iti recomand sa o tragi la tigaie cu putin ulei de masline si condimente (curry, coriandru macinat), eventual o ceapa mica sau usturoi tocat. Eu am facut asta in noul meu wok usor din fonta de care sunt tare incantata pentru ca am scapat de teflon, dar si pentru ca e mult mai usor decat tigaia mea de 4 kile din fonta pe care o folosesc foarte rar din cauza asta. L-am luat de la Metro cu 90 lei, o investitie buna pentru o ustensila de bucatarie atat de importanta.

Am transferat apoi lintea in blender si am pasat impreuna cu leurda, suc de lamaie, pasta de susan si am completat cu condimente dupa gust (sare, piper, si mai mult curry sau fulgi de chilli).

Am servit cu chipsuri tortilla si salata proaspata de primavara fara ulei, doar cu otet din plante pentru a trezi la viata focul digestiv slabit de atata hrana gatita pe timpul iernii.

Recomand otetul din imagine nu pentru ca ar fi de slabire, ci pentru ca contine extracte din plante benefice sistemului digestiv si ficatului. Otetul in sine este un adjuvant digestiv pe care il recomand la mai toate atelierele, dar in forme artizanale, de fermentatie naturala (otet de mere, de fructe de padure, de catina, sau cu extracte din plante) si nu cel din comert obtinut prin diluarea cu apa a acidului acetic concentrat.  Gasesti pe internet sute de articole care ridica in slavi presupusa proprietate a otetului de a ajuta la slabire (celebra cura de slabire cu otet de mere), insa motivul pentru care il recomand este cu totul altul.
In momentul in care se face tranzitia catre o dieta mai “verde”, bogata in cruditati si verdeturi, multe persoane experimenteaza simtome neplacute, simptome ale unei digestii nesanatoase le spun eu.

 

 

 

Simptomele unei digestii nesanatoase

  • Balonare
  • Constipatie
  • Scaune moi
  • Gaze
  • Reflux gastro-esofagian
  • Dureri de stomac
  • Crampe

De ce? Pentru ca in timp s-a diminuat capacitatea stomacului de a digera corect alimente bogate in fibre insolubile si celuloza, asa cum sunt cruditatile si verdeturile. In ayurveda de spune ca s-a slabit focul digestiv. Acest lucru ii descurajeaza si ajung in cele din urma sa renunte la a mai consuma tocmai alimentele care le-ar imbunatati starea de sanatate. In plus, multi traiesc cu senzatia ca au reflux gastric si folosesc antiacide, al caror efect este tocmai acela de a reduce secretia gastrica, pe langa faptul ca le este recomandata evitarea legumelor si verdeturilor in stare proaspata. Observati deci cercul vicios in care se ajunge.

 

Paradoxul refluxului acid

Stomacul produce acid clorhidric si enzime care, impreuna cu contractiile musculare puternice ale peretelui gastric, digera alimentele transformandu-le intr-un fel de “supa” numita chim gastric. Acest chim ajunge la un anumit nivel de aciditate inainte de a putea trece in intestinul subtire. Cand digestia e lenta si alimentele raman in stomac prea mult timp, stomacul regusgiteaza o parte din ele in esofag, determinand senzatia de arsura. In concluzie, scaderea productiei de acid poate, paradoxal, sa creasca riscul de pirozis si reflux.

Foarte multe persoane sufera de hipoclorhidrie datorita alimentatiei deficitare (in general fast-food, alimente ultra procesate si consumul preponderent de mancare gatita), in plus odata cu inaintarea in varsta se reduce secretia de acid gastric  necesara pentru a digera corect alimentele. Deoarece simptomele se aseamana cu cele determinate de excesul de aciditate, apare tendinta de a fi tratate cu medicamente antisecretoare gastrice. Acest lucru duce evident la o adancire a problemei.

In plus, hiposecretia gastrica reduce capacitatea organismului de a extrage nutrientii din alimente. Suprimarea ei ulterioara si tamponarea cu antiacide agraveaza problema, ducand la malnutritie. Atat nivelurile scazute de acid, cat si medicamentele antisecretoare reduc sinteza la nivel gastric de factor intrinsec, necesar pentru absorbtia vitaminei B12.

Retineti deci ca folosirea fara un diagnostic corect a medicamentelor care reduc secretia gastrica acida poate afecta substantial nivelurile de nutrienti importanti din organism!

Cu totii ne dorim primavara sa consumam mai multe verde, mai lejer, sa renuntam la mancarurile grele de peste iarna, dar sa ne simtit in acelasi timp bine, fara simptome neplacute precum balonarea sau durerile de stomac.

Pe mine m-a ajutat mult consumul de otet ca o metoda simpla de a creste aciditatea gastrica. Cand am inceput sa adaug mai mult otet in salate am reusit in sfarsit sa devorez un bol plin de salata fara ca mai apoi sa ma simt ca un balon indopat cu baloti de paie. Atunci am inteles cum ar trebui defapt sa-mi fac salatele astfel incat sa ma pot bucura de ele si de efectele lor benefice.

Acum folosesc otetul astfel –  cate 1 lingurita dizolvata in apa, inaintea meselor principale, sau ca adaos in salate, supe, ciorbe.