Am gasit reteta asta intr-o seara pe la 11 in timp ce pierdeam vremea pe Instagram. Am foarte multi bloggeri culinari in lista asa ca feed-ul meu e plin de imagini cu mancaruri care mai de care mai frumoase si apetisante…dar, mai ales, cu ultimele trenduri in ce priveste mancarea vegana, retete, modalitati de preparare, food styling si fotografie. Ma inspira mult propunerile lor si ma ajuta sa invat modalitati noi de a prezenta retetele mele astfel incat si blogul meu sa devina o sursa de inspiratie pentru cititorii de limba romana. Cand am descoperit-o, reteta asta m-a entuziasmat atat de tare incat imi venea sa o prepar atunci pe loc.

carrot lox

Va intrebati poate ce-o fi defapt si ce  mi-o fi starnit asa tare interesul la o reteta cu morcovi : )  Well, este o imitatie de somon afumat  pentru sandwich-uri vegane. E una dintre retetele alea pe care bloggerii foodie vegani o inventeaza doar de dragul jocului cu ingredientele, sau de dorul gustului pentru retete cu ingrediente de origine animala pe care nu le-au mai consumat demult. Pe mine ma atrage ideea in sine, faptul ca e o reteta din zona gourmet vegan si provocarea de a testa o metoda complet noua de a prepara un ingredient banal, oferindu-i astfel o noua utilitate.

Va invit sa o preparati daca aveti in viitorul apropiat o masa mare unde vreti sa impresionati 🙂 sau pur si simplu de dragul experimentului. Poate fi preparata in cantitate mai mare si pastrata la frigider pentru a fi consumata ocazional in sandwich sau salate. Credeti-ma, este extrem de gustoasa si  atat de usor de facut incat merita efortul.

Am adaptat reteta de pe Olives for dinner.

carrot lox

Ingrediente pentru carrot lox:

  • 1 kg morcovi (alegeti morcovi mari)
  • 2 lg sare grunjoasa (de muraturi)
  • 4-5 lg ulei de masline
  • ulei de in – 1lg (optional)
  • 1lgt paprika afumata (reteta cere fum lichid, dar nu prea sunt de acord cu genul asta de ingrediente, plus ca nu stiu de unde as putea face rost)
  • 3 lg otet de orez, sau de cidru (un otet delicat, cel de mere e prea puternic)

Pentru servire:

  • paine cu maia
  • crema de caju (caju hidratat, apa, sare, fulgi de drojdie – reteta clasica de aici)
  • marar tocat
  • castraveti cuburi

Metoda:

Incinge cuptorul la 200 grade. Morcovii se spala si se aseaza uzi pe un pat de sare de 1-2cm, dupa care se acopera cu sare ca si cum ati face un castel de nisip. Asigurati-va ca morcovii nu raman descoperiti si nu ating tava. Se coc in cuptor la 200 grade aproximativ o ora. Scoate tava din cuptor, lasati sa se raceasca, zdrobiti sarea pentru a scoate morcovii, scuturati-i de sare si curatati-i de coaja. Feliati morcovii cu o mandolina de curatat cartofi, sau cat de subtire puteti cu un cutit bine ascutit.

Separat intr-un bol preparati marinata – amestecati uleiurile cu otetul si mirodeniile – si “imbalsamati” morcovii cu acest amestec dupa care asezati feliile cu grija intr-un borcan. Asigurati-va ca toti morcovii sunt bine acoperiti cu marinata, daca ramane lichid turnati in borcan peste morcovi. Lasati la rece cel putin  24 de ore inainte de a servi. Sunt foarte buni si dupa 2 saptamani, important e sa aiba mereu putin ulei deasupra.

Pentru servire ungeti o felie de paine cu crema de branza, asezati felii de morcov si presarati cu marar tocat si cuburi de castraveti pentru impresie artistica. Optional puteti pune piper proaspat rasnit, crema de branza clasica, capere sau fenicul feliat si stropit cu lamaie.

carrot lox

Pentru ca este atat de usor de facut, iar la atelierul de gatit din 22 octombrie vom avea la dispozitie minunatele cuptoare de la Kuxa Studio, m-am gandit sa bagam rapid o tura de morcovi la cuptor si sa o preparam impreuna astfel incat fiecare participanta sa plece cu un borcanel de “somon” acasa 🙂 Ba chiar facem si branzica de caju pentru ca masa sa fie completa. Va astept, deci, la “Atelierul de gatit si nutritie pentru echilibru hormonal feminin” daca vreti sa experimentam aceasta reteta si toate celelalte bunatati pe care le-am pus pe lista. Sambata, 22 octombrie de la 12:00 la 17:00, la Kuxa Studio pe strada Putul lui Zamfir nr.36, etaj 3. Detaliile despre atelier si inscriere gasiti in linkul paginii de prezentare.