Am participat luni, 13 martie,  la conferinta faimosului deja si la noi Brian Clement, PhD, L.N., directorul HIPPOCRATES HEALTH INSTITUTE, sosit din nou in Romania la invitatia Do Good Academy. Pentru cine nu stie, “Hippocrates Health Institute are o vechime de 60 de ani si este unul dintre cele mai cunoscute centre de vindecare prin terapii alternative si nutritie. Institutul a facut mii de studii referitoare la modul in care mancarea contribuie la mentinerea unei vieti sanatoase si la vindecarea sau ameliorarea multor afectiuni.

Do Good Academy creeaza o platforma internationala unde oamenii care inspira (antreprenori, profesori sau leaderi spirituali) isi pun la dispozitie cunostintele si experientele in fata unui public orientat catre dezvoltare personala si un stil de viata sanatos si constient.” (sursa: https://viataverdeviu.ro/conferinta-brian-clement)

Am participat si anul trecut la conferinta dansului. Am ramas cu aceleasi impresii, motiv pentru care, acum ca mi s-au intarit convingerile, tin sa le exprim in mod organizat. Profit deci de aceasta ocazie pentru a introduce pe blog rubtica Am fost / Am testat unde va ofer review-uri la evenimente, carti, produse ce tin de alimentatie si stil de viata sanatos atat cat imi permit abilitatile jurnalistice nu foarte dezvoltate. Imi exprim parerile sincer si direct, fara inflorituri inutile, iar pe alocuri cu lipsa-mi caracteristica de diplomatie, deci implicit mi le asum.

Ce mi-a placut

  • Conceptul introdus de Do Good Academy, de a aduce in Romania astfel de staruri din zona health and wellness, vegan raw vegan etc in cadrul unor evenimente amplu promovate, cu elementul de targ atasat, adica acei cativa expozanti alesi cu atentie, in spiritual evenimentul, care erau prezenti pe holul salii de conferinta. Pentru cine nu a inteles exact – vorbim despre spectacol, despre showmen, oameni care din asta traiesc, promovand ideile proprii ale un stil de viata sanatos, adeseori promovandu-si propriile produse pentru a-si creste evident veniturile. Suplimentele si cartile domnului Clement nu sunt chiar cele mai ieftine, iar informatiile sunt destul de generale astfel ca in punctul meu de vedere, pentru o persoana bine informata in domeniu aduc putine informatii in plus. Pentru necunoscatori sau incepatori as zice ca e nevoie de mult discernamant fata de ideile vehiculate. Nu-mi place deloc tendinta asta de a radicaliza lucrurile intr-un domeniu atat de vast precum nutritia omului.
  • M-am bucurat sa ii reintalnesc pe cei de la Microgreens, furnizori de microplante si vlastari, El-dor Plant – cei mai vechi furnizori de germeni si vlastari de la noi, Canah – ale caror produse le recomand intens in cadrul atelierelor si seminariilor de echilibru hormonal, Tudor si produsele sale Mayie din lavanda de pe propriile culturi, Indira cu batoanele Raw Bite pe care le ador (preferatul meu e cel verde cu spicy lime, va recomand sa le incercati daca nu ati facut-o deja) si pe Zana Buna Raw cu a s-a ciocolata care mi-a vrajit copilul. Multumita ei, acum ii pot oferi Minei suplimentul Huminiqum fara sa o mai chinui cu sirop sau capsule, ci sub forma de paine ciocolata –  mici bombonele de carob, stevie, hrisca si mei ce contin doza zilnica de supliment. Asa simplu si frumos s-a nascut un nou produs si o noua colaborare despre care am sa va povestesc intr-o postare viitoare.
  • M-am ales cu un brat din noile batoane Canah pe care am avut ocazia sa le testez anul trecut in tabara inante de a fi lansate. Preferatul meu e cel cu vanilie si susan. IL ADOR si va recomand din suflet sa le incercati pe toate!
  • Mi-am cumparat de la standurile din hol o carte FABULOASA si spun asta dupa ce i-am citit doar introducerea si review-urile. Abia astept sa o citesc, a fost genul de achizite “take my money now”.
  • Faptul ca am revazut un om care m-a inspirit sa reintroduc in dieta mea obiceiul de a tine post cu lichide/negru miercurea. Iarna ce tocmai s-a incheiat a fost extrem de grea pentru mine, atat fizic dar mai ales emotional si mi-am dat peste cap complet alimentatia, asa ca intalnirea asta ma ajuta sa readuc aceasta practica benefica in stilul meu de viata.
  • Faptul ca mi-am reamintit ca trebuie sa consum mai mult verde si am primit impulsul de a reintroduce in alimentatie alge (in special chlorella si spirulina), mai multe sucuri verzi, mai mult proaspat, crud, verde si mai putin zahar. Cum spuneam mai sus, iarna asta m-am cam lasat pe o ureche…ca sa nu zic pe ficat.
  • S-a accentuat importanta mediului curat (casa, spatiul de dormit, haine din fibre naturale, cosmetic organice, produse de curatenie etc) lucru pe care il promovez si eu in cadrul atelierelor si seminariilor ca forma de a sustine echilibrul hormonal. Am scris un articol pe tema asta pe care te invit sa il citesti ca sa intelegi impactul pe care produsele chimice il au asupra hormonilor feminini si de ce este essential un hormone-detox pentru femei.
  • Faptul ca s-a vorbit despre hormoni, despre excesul de estrogeni si despre cum trebuie consumata soia, semn ca subiectul castiga din ce in ce mai multa atentie din partea specialistilor. Lucrul asta ma bucura nespus. In special la noi in tara, unde se folosesc produse chimice de uz casnic in nestire, femeile au tot mai mare nevoie sa auda despre efectele devastatoare ale acestor substante asupra starii de sanatate. Este nevoie sa facem urgent o selectie riguroasa a substantelor cu care corpul nostru si al copiilor nostri intra in contact – de la ce mancam pana la ce produse punem pe piele si hainele pe care le alegem.
  • Living foods vs raw foods. S-a vorbit despre diferenta clara dintre mancarea vie si bucataria raw-vegana, cu accent pus pe cea dintai ca fiind cea cu adevarat hranitoare si benefica. Eu cu raw-veganismul am avut o scurta si intense relatie, perioada supranumita de cei care imi erau apropiati pe atunci “fascism raw-vegan”. Am scapat din fericire si am ajuns la o intelegere mai profunda a nutritiei, a alimentatiei sanatoase si ce presupune aceasta, dar mai ales asupra liberului arbitru si importantei convarsitoare a exemplului personal, ale lectiilor transmise cu blandete.

LIVING, ORGANIC, FRESH, SMALL AMOUT – THAT’S NUTRITION, THIS IS HEALTHY FOOD

Brian Clement

Aveti nevoie de traducere pentru asta? Daca pana acum pentru mine Sfanta Treime era local, integral si de sezon, acum o sa pun accent  mai mult si pe celelalte aspecte.

  • Abordarea integrativa prin prezentarea a 5 principii de viata sanatoasa din care doar unul are legatura cu mancarea iar restul merg pe abordarea holistica a sanatatii umane unde gandurile pozitive, emotiile si miscarea joaca un rol la fel de important.

Ce am aflat nou:

  • reteta de apa cu seminte de in pentru protectie gastrica, sindromul colonului iritabil, colite si alte afectiuni digestive.
  • despre baia fierbinte (integral sau doar la picioare) cu pudra de ghimbir pentru detox. Pe asta am sa o incerc!
  • Faptul ca fibrele de nylon si polyester schimba frecventa corpului si te fac mai slab, mai vulnerabil. A fost un experiment interesant cu voluntarul din public care nu mai reusea sa mentina contraforta cu bratul intains dupa ce i s-au pus fibre de nylon pe gat si umar.
  • Ideea ca toate bolile degenerative aparute in ultimul secol se datoreaza cantitatii din ce in ce mai mari de proteina combinata cu zaharuri pe care le consumam. Combinatia intre aminoacizi si zaharuri in cantitate tot mai mare provoaca inflamatie sistemica si mutatia celulelor care degenereaza in celule canceroase, fibroame, chisturi si grabesc procesul de imbatranire.

The diseases I used to work 50 years ago with older people are now on children.

Brian Clement

  • La copiii care se nasc sau dezvolta diabet de tip I in primii ani de viata mama a avut in sarcina alergii alimentare, in special la gluten si cereale.
  • Cerealele antice pe care le consumau stramosii nostri aveau o concentratie ridicata de proteine, iar pe masura hibridizarii soiurilor a crescut procentul de carbohidrati si gluten, fapt ce genereaza tot mai frecvent alergii.
  • Kombucha si kefirul sunt in esenta zaharuri si drojdii, ceea ce nu le face un aliment sanatos, iar in cancer sunt complet interzise impreuna cu toate fructele pentru cel putin 3 ani. Aici nu sunt neaparat de acord, dar voi studia mai mult pentru a afla si alte pareri
  • Combinatia dintre algele brun albastre si sucul de iarba de grau duce la activarea celulelor stem embrionare
  • Pudrele din iarba isi pastreaza doar 1% din proprietati, pe cand pudrele de alge sunt mai potente pentru ca nu se oxideaza in procesul de deshidratare.
  • In 90 de secunde de blenduire smoothie-urile isi pierd 90% din proprietati. Sa-i spuna cineva asta si Victoriei Boutenko, ca sa nu mai bea zemurile alea blenduite degeaba! 🙂

Ce nu mi-a placut

  • Aceasta americaneala specifica …nu stiu cum sa va explic. Senzatia ca totul e putin fortat si imbrobodit ca sa fie mai spectaculos, mai interesant si sa para mai consistent. Am simtit spectacolul, iar daca in prima parte, la cea de conferinta, asta nu m-a deranjat pentru ca facea parte din program, la workshop-ul platit m-a sacait putin sa observ ca se repeat aceleasi momente de show, ba chiar unele noi introduse complet inutil. La capitolul autenticitate Ana-Maria mi s-a parut mai candida si sincera, chiar daca informatiile prezentate nu m-au dat pe spate. Speram sa aflu informatii mai tehnice de science based nutrition, nu leacuri babesti.
  • Acceeasi americaneala specifica de a dezvolta excesiv cateva idei simple si de bun simt ca sa para ca vinzi ceva complex si relevant. Cu siguranta unii oameni au nevoie sa aude ideile alea simple, dar tocmai cei care nu au habar de nimic din treaba asta cu nutritia si mancatul sanatos, viu, curat sunt mai vulnerabili la acest gen de evenimente. De ce? Pentru ca nu le ofera nimic concret. Li se spune ca tot ce fac ei e gresit si apoi ii lasa in aer…gen, du’te acasa si creste-ti singur vlastarii ca 99% din mancarea de la supermarket e otrava si oricum esti prost daca mananci hrana moarta! Iar medicii sunt toti prosti si evil, exista o conspiratie modiala care incearca sa ne omoare. Dar despre perioada absolut normala de tranzitie, despre indoielile pe care le ai pe parcurs, despre simptomele si nevoile diferite pe care le are organismul in fiecare etapa nu s-a spus nimic. You are confused because you are not commited, nu pentru ca e normal sa fii confuz si informatii clare, detaliate, te-ar ajuta sa iesi din ceata cu un action plan fezabil pentru corpul si stilul tau de viata actual.
  • M-a enervat in mod deosebit idea afirmatiilor pozitive. Just think happy thoughts si totul va fi bine. For fuck’s sake, NU este deloc asa! Afirmatiile pozitive sunt fix pix daca chimia creierului tau este razna si iti lipsesc niste aminoacizi esentiali cu care organismul sa produca serotonina, acizi grasi importanti pentru pregnelonona sau pur si simplu esti prea obosit iar suprarenalele sunt epuizate. Si on top of that vii si spui ca suplimentarea cu aminoacizi este o greseala grava pe care nu o recomanzi.  For fuck’s sake, NU este deloc asa! Si o spun cu toata taria pentru ca sunt un om care se lupta cu anxietatea si depresia de cand se stie. Afirmatiile pozitive pe care le repeti ca un cretin vazand ca nu funtioneaza te fac sa iti chestionezi propria sanatate mintala si mai rau! Pe cand, dupa numai o saptamana de suplimente corect dozate ti se ridica valul de ceata mocirloasa de pe creier, incepi sa ii zambesti copilului tau din nou si sa simti curgand din inima mesajul “viata e frumoasa, esti bine!” fara sa te strofoci cu biletele lipite pe oglinda de la baie care sa iti aminteasca de asta.
  • La cele cateva intrebari carte mi s-au parut cu adevarat interesante – ca de exemplu ce crezi despre Ayurveda (pusa de Cristina) sau despre protocolul autoimun Paleo (pusa de mine) raspunsurile au fost cam superficiale. Am pus o intrebare cam neclara ce-i drept, emotiile m-au dovedit, dar pe mine polemica asta chiar ma intereseaza la nivel de macronutrienti, studii de specialitate si rezultate. Chiar nu ma asteptam la teorii conspirationiste de tipul aia din industria carnii au nascocit dieta Paleo ca sa ne omoare pe toti. Si mai ales, daca ma indoiesc sau sunt confuza, nu inseamna ca nu cred sufficient in hrana vie. Mi s-a parut atat de lame replica ca m-am linistit si m-am asezat la loc nemaisperand la vreun raspuns pertinent si specializat. Si din cate am observant, la fel a facut si Cristina.
  • Multe vorbe de umplutura care s-au repetat atat la conferinta cat si la workshopul platit. Ma asteptam ca abordarea la workshop sa fie mai profesionala, cu informatii mai specifice, nu retete de remedii “de casa”.
  • Tendinta asta de a fi categoric, dogmatic si de a disemina panica. Nu domnule, daca nu faci ca mine e gresit. S-a folosit de multe ori cuvantul stupid, agresivitate si denigrare la adresa medicinei, agresivitate impotriva sistemului si statului care vrea sa otraveasca oamenii, mancarea din supermarket care nu e buna deloc, te omoara…nu-mi place genul asta de abordare care inspira teama, neincredere si nu este sustinuta de solutii concrete, practice, pentru ca lasa omul mai speriat si mai confuz de cat a venit. Da las, ca ii dam cu afirmatii pozitive si ne trece. Nu toti medicii sunt prosti sau fac rau, iar nutritia bazata pe stiinta a evoluat atat de mult incat daca stii ce si unde sa citesti poti sa afli informatii cu adevarat valoroase, solid argumentate.
  • S-a vorbit despre subiecte controversate fara argumente, doar au fost aruncate in discutie si lasate complet in are. Ma refer aici la faptul ca recomanda doar apa distilata, in conditiile in care Mihaela de la Gradina cu Dragoste a intrebat clar ce parere are despre apa vie fara sa primeasca un raspuns clar argumentat. Iar despre menstruatie, subiect pe care ma intetreseaza personal si despre care circula multe mituri false in lumea asta a mancatorilor sau aspirantilor la iluminare prin hrana vie s-a spus: menstruatia “normala” dureaza 3 zile, vine de 2 ori pe an primavara si toamna, iar in restul anului este inodora si aproape inexistenta, de tipul spotting. M-ar fi interest sa stiu de ce, ce se intampla in corp de se ajunge aici, daca asta e adevarat. Ca de acolo si pana la extrema prezentata, de femei care sangereaza puternic cate 2 saptamani pe luna e cale lunga si mi-ar fi placut niste argumente si opinii formate in cursul anilor de experienta la centru, sau studii (daca exista). Spun asta clar si apasat, sunt multe femei care isi deregleaza ciclul si sistemul hormonal cand se apuca complet aiurea de tinut cure de sucuri, detoxuri cu hrana vie din care lipsesc importanti precursori hormonali sau fac tranzitii eronate catre un sil de viata raw-vegan in care consuma numa prajituri raw, crakersi deshidratati si salata. Atentie la bazaconiile care circula (stiu un articol tare in voga despre cum e perfect normal sa nu ai menstruatie). Nu stiu foarte multe despre cum se ajunge acolo, dar da, stiu ca se poate cu un organism sanatos in ani de stil de viata “curat” cu hrana vie si component spiritual majora. Dar nu, nu este normal sa nu ai menstruatie dupa cateva luni de mancat patrunjel.

Concluzia: ma bucur ca am fost pentru motivele enumerate, pentru inspiratia si impulsul de a redeveni mai “verde” si de a manca mai viu, chiar aveam nevoie de asta! Cu siguranta la urmatoarele evenimente Do Good vor veni invitati cu adevarat inspirationali pe care sa ii simt din inima, dar data viitoare ma voi gandi de 2 ori inainte sa merg sau sa platesc pentru workshopuri cu astfel de personalitati. Sa nu ma intelegeti gresit! Eu nu contest sub nici o forma calitatea invataturilor acestor invitati, experienta lor clinica si rezultatele de o viata in cadrul institutului. Opinia mea se refera strict la modul in care informatiile au fost transmise in cadrul acestei conferinte. Evenimentele astea sunt un tip de “entertainment” pe care nu il gust. Ma deranjeaza sa vad oameni cu adevarat confuzi orbecaind dupa informatii care sa ii scoata din boala sau din nevoia lor, care iau de bun tot acest spectacol si in incercarea de a implementa fara suport ajung sa isi faca rau. Pana la urma, tocmai juramantul lui Hipocrat era parca „Primum Non Nocere”.